Wagyurasen i USA
Wagyu omfattar flera olika linjer i Japan och de
dominerande linjerna bland svarta wagyu-djuren
är Tajima, Tottori, Shimane och
Okayama.
Den rödbruna wagyulinjen som härstammar från
ön Kyushu är Kochi och Kumamoto.
Japan har exportförbud på rasen sedan 1910
eftersom djuren anses vara en nationalklenod,
men på 1970-talet och 1993 och 1994 fick man
exporttillstånd för ett fyrtiotal djur med olika
genetiska linjer för ett forskningspojekt vid
University of Seattle, Washington där man
studerade hur olika typer av foder påverkade
köttets egenskaper.
Efter projektets slut köptes de kvaravarande
djuren av några ranchägare som därifrån
började bygga upp rasen i USA.
Idag (2011)
finns det ca 2,000 renrasiga wagyudjur i USA.
Ett mycket litet antal djur går årligen till slakt i
USA eftersom besättningarna även där är under
uppbyggnad.
Ca 98% av allt kött som i USA säljs
som “Wagyu” är inte renrasigt utan är korsningar
mellan wagyu och t. ex. Black Angus och har
därmed inte samma fina egenskaper som
renrasigt wagyukött.