Historia om Wagyu
Bakgrund
Historien om wagyurasen i Sverige börjar i
Japan. Ordet wagyu är japanska och betyder
“japansk nötboskap”.
Wagyukött blev
världsberömt under namnet “Kobekött”,
som är kött från wagyudjur uppfödda i
Kobedistriktet i Japan.
Japanska myndigheter
har skyddat namnet Kobekött och
endast kött producerat från djur i
Kobedistriktet får kallas Kobekött.
Wagyurasen har specifika genetiska
egenskaper som ger ett utsökt mört,
välsmakande och näringsriktigt kött.
Wagyu
kan födas upp varsomhelst i världen och får
kallas “fullblodswagyu” eller “100% wagyu”
så länge man kan spåra den genetiska linjen
genom DNA provtagning.
Ursprungligen användes nötkreatur av rasen
wagyu endast som dragdjur för plogar och
vagnar i Japan.
Djuren var särskilt utvalda
och avlade för att kunna klara hårda
arbetsförhållanden. Därför har rasen under
århundraden utvecklat intramuskulära
fettceller som utgjorde en snabbt tillgänglig
energikälla vid arbete.
Enligt månghundraåriga japanska traditioner
låter man boskapen växa långsamt
och i en stressfri miljö.
Aktuellt
Pressrelease
6 april Grand Stockholm