Wagyu i Sverige
2004 förvärade Anders Larson Värmvik Säteri
och lät rusta upp gården under de kommande
åren och 2007 beslöt han att starta uppfödning
av wagyuboskap på säteriet.
Genom
embryotransfer från wagyudjur i USA föddes
under 2008 och 2009 43 friska wagyukalvar på
Värmvik.
Besättningen är 2011 fortfarande under
uppbyggnad och omfattar i april 2011 ca 65
djur.
Värmvik har en unik genbank av wagyu
bestående av både embryon och sperma från de
bästa genetiska linjerna utanför Japan.
Flera av djuren som avses gå till slakt det
närmaste året har tjurarna Fukutsuru 068,
Michifuku och Sanjirou som fäder.
Alla har
dokumenterat bra marmorering i sina avkommor
och är samtliga från Tajimalinjen i Japan.
Tillgången på wagyukött från Värmvik kommer
att vara begränsad de närmaste åren och endast
ett begränsat antal djur kommer att slaktas
årligen.
Värmvik säljer sitt wagyukött under det
paneuropeiska varumärket iWagyu®.